De Groene Beuk, wetenschappelijk bekend als Fagus Sylvatica, is de perfecte boom voor een imposante haag. Deze inheemse boomsoort komt veel voor in Europa en is ideaal voor het creëren van een natuurlijke, dichte haag.
De takken van de volwassen Gewone Beuk groeien rechtop en kunnen gemakkelijk gesnoeid worden tot een hoge, smalle haag. Zo creëer je met deze boom eenvoudig een natuurlijke afscheiding in je tuin. De grijsgroene bladeren zorgen het hele jaar door voor een volle, dichte haag.
Het grote voordeel van een haag van Gewone Beuken is dat hij weinig onderhoud nodig heeft. De gladde, zachte schors van deze boomsoort is bovendien bestand tegen schade door felle zon. Ook als de takken tegen elkaar wrijven blijft de schors mooi intact.
Wil jij een stijlvolle, natuurlijke haag van robuste Gewone Beuken in je tuin? Bij onze kwekerij koop je gemakkelijk online de perfecte beukenhaagplanten. We leveren gezonde exemplaren van topkwaliteit, klaar om te planten. Bestel nu via onze website of neem contact op voor advies over de ideale beuken voor jouw haag.
Verzorging van de groene haag
Een haag van Gewone Beuken heeft gelukkig weinig onderhoud nodig om mooi compact en gezond te blijven. Het is wel belangrijk om de beuken één keer per jaar te bemesten, bij voorkeur in het najaar. Gebruik hiervoor een organische meststof met een langzame werking, zoals compost. Dit voedt de bomen langdurig. Ook moet je de haag jaarlijks snoeien tijdens de wintermaanden, waarbij alleen de uitstekende scheuten worden verwijderd. Snoei niet te rigoureus, want de bladeren zorgen voor de dichte uitstraling van de haag. Geef een pas geplante haag het eerste jaar extra water tijdens droogte, daarna kunnen de diepwortelende beuken prima tegen droogte. Het is verstandig om de haag af en toe te controleren op eventuele ziekten en plagen. Gewone problemen zijn luizen, bladvalziekte en de beukenzwam. Spuit in dat geval met een toegelaten bestrijdingsmiddel. Om de 10 à 15 jaar moet je oude takken helemaal terugsnoeien zodat jonge loten voor nieuwe vitaliteit kunnen zorgen. Met deze basisverzorging houd je een beukenhaag mooi gezond en compact. Regelmatige controle en tijdig ingrijpen voorkomen grotere problemen. Heb je vragen over de verzorging van je nieuwe beukenhaag? Onze tuinexperts adviseren je graag over de optimale verzorging.
Planten van groene haagbeuk
Een beukenhaag planten doe je het beste in het najaar, van oktober tot december. Kies bij voorkeur voor wat grotere beuken van 60 tot 90 cm, met kluit. Deze hebben al een stevige wortelbal en gaan na het planten meteen goed groeien. Zorg dat je de juiste afstand aanhoudt tussen de beuken, met het oog op de uiteindelijke breedte van de haag.
Graaf het plantgat ruim twee keer zo breed als de kluit en iets dieper. Maak de bodem los met een turfsteker en meng de grond met compost voor extra voeding. Plaats de beukenhaagplant rechtop in het gat en controleer of het wortelhals net boven het grondvlak uitkomt. Vul daarna het plantgat weer op met de losgemaakte grond en druk dit stevig aan. Geef tot slot een flinke hoeveelheid water om de wortels goed te laten aanslaan.
Na het planten is het belangrijk om de jonge haagplanten goed te verzorgen. Geef regelmatig water en breng organische meststof aan. Ook is het raadzaam om een boomkorf te plaatsen tegen wildvraat. Zo krijgt de beukenhaag de beste start. Heb je nog vragen over het planten of de verzorging van een nieuwe beukenhaag? Onze tuinexperts helpen je graag verder met advies op maat voor jouw tuin.
Vragen van onze klanten
Welke kwaliteit hebben de planten?
Als een van de grootste haagplantenleveranciers bieden wij u alleen kwaliteitsplanten. In plaats van gebruik te maken van “kunstmatige doping” voor een snelle verkoopbaarheid, kweken wij uitsluitend duurzaam vitale planten van premium kwaliteit. Het resultaat: robuuste planten die goed gedijen in uw tuin in plaats van dunne plantjes met duidelijke zichtgaten.
Hoeveel stuks per meter moet ik planten?
Als de prioriteit ligt bij een snelle visuele afscherming, moet u in elk geval een dichte plantafstand kiezen en bij de keuze van de plantenhoogte minstens 15 cm toevoegen aan uw gemeten ooghoogte. Vooral bij dichte beplanting hebben we de plantafstand zo berekend dat de planten elkaar niet hinderen bij het inwortelen.
Als het voor u niet zo belangrijk is dat de haag snel een volledige visuele bescherming biedt, is een lichte afstand volkomen voldoende. Hierbij worden minder planten over dezelfde lengte geplant.
Zijn kleinere planten beter als grote?
In principe is het waar dat oudere planten met een grotere groeihoogte moeilijker te verplanten zijn. Als kwaliteitskwekerij zorgen we er echter voor dat ook planten met meer kweekjaren krachtig en gezond bij u groeien. Hiervoor worden de planten in onze kwekerij regelmatig verplant. Daardoor ontwikkelen ze een goed ontwikkeld wortelstelsel met veel kleine vezelwortels.
Hoe wordt de hoogte van de plant gemeten?
De aangegeven leveringsgrootte komt overeen met uw gewenste maten vanaf de bovenkant van de kluit of pot. In principe meten we de kluit of pot NIET mee!
Uitstekend
30-50 cm per jaar
1-2 x per jaar